Koccintottak már Európa szerte?
A jó pálinka ízlelése szertartás, utazás a lelkünk rejtett zugaiba. Ötvözi a víz tisztaságát és a bor szellemét.
Ukrajna
Ukrajnában jellemző nemzeti párlatként tartják a Horilka nevezetű színtelen likőrt. Általában erjesztett gabonából főzik. A Horilka vizet és alkoholt tartalmaz. Az alkohol tartalma 35%- tól 60%- ig terjed. Azt a Horilkát, mely 38% alkoholt tartalmaz, „ light“ néven ismerik, de a legjellemzőbb Horilka, amelyek az üzletek polcain is megtalálhatók 40% alkoholt tartalmaznak. E színtelen likőr eredetét nem lehet pontosan meghatározni, azonban olyan régiókból származik, ahol terem gabona. Skandináviában is hosszú történelme van. A Horilka jelenleg melaszból, burgonyából, gabonafélékből, szójából és szőlőből készül. Ha Ukrajnába látogat, feltétlenül próbálja ki!
Lengyelország
Lengyelország nemzeti itala a rozsból készült Zubrówka.
A desztilátum készítésének eredete egészen a nyolcadik századba nyúlik vissza. Ebben az időben népszerű volt, hogy az erdőben lévő gyógynövényeket alkohollal keverték a kellemes ízhatás érdekében. A 16. század második felében a lengyel királyi udvar gyógynövényeket kezdett gyűjteni az erdőben, s nekik köszönhetően vált nagyon népszerű itallá a Zubrówka. A Zubrówka nemzetközileg elismert első osztályú vodka. Több mint 30 országban kapható. Az elmúlt években a Zubrówka eladása jelentősen megemelkedett az Egyesült Királyság és Franciaország területén a kreatív csaposoknak köszönhetően, akik érdekességként használják koktélok készítésénél.
Ausztria
Az osztrákok a röviditalukat „Schnapps“ –nak nevezik. Az ital elnevezése abból ered, hogy egy nyelésre fogyasztják. A Schnapps nagyon népszerű, és nem csak az ország nemzeti italaként ismert. A rövidital készítésének hosszú hagyománya van. Legnépszerűbb fajtája a Marilenschnapps, mely különleges kajszibarackból készül. Az osztrák Alpok legközelebbi látogatásánál semmiképp se hagyja ki a Schnapps különleges ízvilágát.
Csehország
Az első asszociáció a csehek italfogyasztásával kapcsolatban természetesen a sör. Csehország nemzeti itala viszont valójában a Becherovka, melynek hagyománya a 18. században kezdődött. Egy József Vitus Becher néven ismert kereskedő hobbi szinten szeszgyártással foglalkozott, majd a Becherovka receptje által vált népszerűvé. A recept tökéletesítésén két évig dolgozott, és ezután 1807-ben English Bitter néven kezdte forgalmazni. A fiának köszönhetően a 19. században megkezdődött ezen ismert rövidital térhódítása az európai országokban. A Becherovka szerelmesei Karlovy Vary-ban találhatnak egy érdekes múzeumot, ahol az eredeti szeszfőzde várja a kedves látogatókat eredeti Becherovka kóstolóval.
Magyarország
A magyar szabályoknak megfelelően a pálinka elnevezést csak az a párlat kaphatja, amely 100%-os magyar gyümölcsből készül. Az éghajlati viszonyok Magyarországon nagyon kedvezőek. A Magyarországon készült pálinkákat lédússáguknak köszönhetően nem lehet összekeverni a más országokban készített alkohollal. Hungarikumként ismerik a magyar zamatos és minőségi pálinkát, melynek másik elnevezése a fütyülős, vagy szilvórium. A mezőgazdasági termelők hagyományosan aperitifként, reggeli emésztési italként fogyasztották. A minőségi alkohol szerelmeseinek a magyar Hungarikum Fütyülős egy igazi afrodiziákum, melynek tisztasága és kiváló gyümölcsíze mindenkit elvarázsol.
Szlovákia
Szlovákia nemzeti itala a borókapálinka - Borovička. Borókábol készül, 38-40%-os alkohol tartalmú ital. A boróka illata és a színe a Gin-hez hasonlítható. A Borovička a szlovákoknál annyira tipikus alkohol, mint a Tequila a mexikóiaknál. A borókapálinka készítés a 18. században vette kezdetét egy Spišská Belá nevezetű városban. Kellemes íze hűtött állapotban élvezhető leginkább. Ha a Borovička kedvenc italai közé tartozik, ünnepelje meg a Nemzetközi Borovička napot június 24-én.
Különböző országok nemzeti italai
Ország |
Nemzeti ital |
Ciprus |
Brandy Sour |
Svédország |
Brannvin |
Dominikai Köztársaság |
Drugal |
Kanada |
Ceasar |
Brazília |
Caipirina |
Kamerun |
Castel Stout |
Tunézia |
Celtia |
Belgium |
Kriek |
Mongólia |
Kumis |
Olaszország |
Grappa |
Marokkó |
Maghreb zöldtea |
Kuba |
Mojito |
Argentína |
Mate |
Thaiföld |
Mekhong Whiskey |
Macedónia |
Mastika |
Kína |
Maotai |
Chile |
Pisco |
Haiti |
Rum Barbancourt |
Jamaica |
Rum |
Japán |
Saké |
Spanyolország |
Sangria |
Bolívia |
Singani |
Skócia |
Whisky |
Görögország |
Ouzo |
Fülöp- szigetek |
Pálmabor |
Costa Rica |
Guaro |
Hollandia |
Jenever |
Írország |
Guinness |
Tahiti |
Hinano |